Jak wykonywać zdobienia na torcie?

Każdy kucharz amator marzy, aby w swojej kucharskiej karierze wykonać choć raz pięknie zdobiony tort. Taki, który oprócz zwykłej bitej śmietany położonej górę, miałby jeszcze dodatkowo piękne lukrowane wzory, lub czekoladowe napisy i zdobienia. Nie trzeba jednak posiadać ogromnej wiedzy kucharskiej, aby wiedzieć o tym, że bez specjalnego przyrządu wykonanie takich dodatków nie jest możliwe.

Jak zatem je stworzyć i co najwonniejsze, przy pomocy jakiego narzędzia?

Tworzenie ozdób cukierniczych

Przeglądając różnego rodzaju poradnikowe filmy lub obserwując mistrzów kuchni przy pracy, da się bez trudu zauważyć, że zawodowi kucharze korzystają z czegoś, co się nazywa rękawem, w którym znajduje się masa ozdobna. Może to być zarówno bita śmietana, czekolada, lub też lukier.

Kluczem do sukcesu powstania pożądanych zdobień nie jest jednak wkład rękawa ani sam rękaw, ale niewielkich rozmiarów przyrząd, który znajduje się na samym końcu i który trzymany jest w dłoni cukiernika podczas ozdabiania tortu. Chodzi oczywiście o tylkę cukierniczą, która jest niewielkich rozmiarów końcówką rękawa, przez którą przechodzi jego wkład.

Tylki cukiernicze Polmarkus potrafią przyjmować różne kształty i rozmiary, co pozwala cukiernikowi na wykonywanie określonego rodzaju wzorów i zdobień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *